viernes, 29 de abril de 2011

NIU DE CUCUIADA 

Niu de cucuiada (Galerida cristata).
Lloc: Finca Ca's Xorc (Son Macià).

Dia: Localitzat el dissabte 23 abril de 2011.

Circumstància: mentre es llaurava la quarterada amb el tractor. Localització casual al comprovar que havia fuit d'en terra una cucuiada i trobar el niu, quasi a punt de passar-hi el tractor per damunt. És senyalitzat i es comprova diàriament l'evolució dels quatre ous del niu.

Característiques de la cucuiada: aucell de la família de les alàudides. Té un floc de plomes punxegut, o cresta  damunt el cap de manera de capulleta. Nidifica en terra, fet d'herbes seques, reletes, etc. Posa de 3 a 5 ous lleugerament pintats d'obscur grisenc. Són incubats per la femella de 12 a 13 dies i després alimentats per la femella i mascle. Abandonen el niu després d'uns 9-11 dies i volen als 20 dies.








GRAVACIÓ DEL NIU.

Gravació del niu efectuada el diumenge 1 de maig de 2011 a les 11:25 amb una càmera Olympus FE-340 de 8.0 megapixels i trípode Minolta MX-700. 
El projecte inicial és intentar gravar la cucuiada covant en el niu, conscients de la dificultat de controlar el temps de gravació. L'experiment dóna un resultat excel·lent com es pot comprovar. La cucuiada que fuig del niu en el moment que mos hi acostam i montam el dispositiu, torna al niu al cap de 10 minuts, per donar menjar als 3 pollets nascuts fins el moment. Resta encara un ou sense néixer.



Imatges després de la gravació. A les 11:41 encara faltava un ou per a néixer. Els pollets ja demanen sa mare i aliment.








Després de la gravació, a una altra comprovació a les 15:41 l'ou que faltava ja havia nascut. Unes imatges excel·lents.





El darrer pollet sembla cansat i són els seus germans els que demanen menjar amb insistència.











NIU DE MÈL·LERA

Niu de mèl·lera (Turdus merula) localitzat el 26/05/2010 a una finca veïnada de Ca's Xorc (Son Macià).

Ubicació: damunt un ametler jove.

Seguiment: diari fins el naixement de les cries el 29/05/2010.

Característiques de la mèl·lera: aucell de la família dels túrdids. de l'espècie Turdus merula, de plomatge negre i bec groc el mascle, i de plomatge bru i bec negrós la femella.
Nidificació: la femella construeix un niu en forma de copa amb herba, fulles seques i fang. Pon els mesos de març a juliol de 3 a 5 ous verds blavosos clars amb taquetes marronenques. 
Incubació: dura uns 13 dies, només per la femella. Les cries  alimentades pel mascle i la femella volen als 13 o 14 dies.
Alimentació: insectes, cucs, fruits i llavors.














video